December 17, 2012

Masalah Kerja


Semua kerja mana ada yang senang kan ?
Hari first kerja tu aku mmg datang awal lah . Hari kedua aku jem tengah jalan . *tipu* . Padahal saja keluar lewat . Susah nak cari parking segala .

Aku sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya ,sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya ,
sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya , sebenarnya ,
tak suka dekat seorang kakak ni . Dalam 13 org kakak kat situ , dan semua staff ada 14 org . Aku cuma tak suka kak tu ja . Bukan aku seorang ja . Ramai lagi la .

Mula-mula tu aku fikir jugak yang aku ni baru lagi. Mungkin apa yang aku buat tu mungkin ada salahnya . Takpelah dia nak tegur aku pun . Tak lelamaa ni , aku rasa dia macam nak control aku ja haa . Apa masalah dia ha ? Aku pun tak faham .

Kalau ye pun kak , jangan lah marah I depan customer. Tak ke malunya aku ? Mesti org label muka aku muka tak reti buat kerja . Kekadang tu rasa sakit hati pun ada .

Kakak-kakak yang ada dekat situ semua 12 org . Kak Pah ( shop manager) , Kak Su ( assistant shop manager), Kak Kurin , Kak Ida , Kak Ana , Kak Lela , Kak Wanie , Kak Yan , Kak Atin , Kak Wawa , Kak Nana , Kak Yaya . Tapi aku paling tak suka sekali Kak Ida lah .


Satu hari tu . Makcik tu mai beli baju sepasang , kanak2 lelaki punya lah . Aku pun buang heager then lipat lah nak letak dekat counter . Siapa suruh makcik tu jalan laju sgt pi tunggu kat counter tu . Tapi mkcik tu diam je . Tak kata apa pun . Sabar menunggu aku ni .


Kak Ida : Dilaaaa , cepat sikit lipat baju tu . Lipat sikit2 sudah la , satgy cashier nak bukak jugak . ( Dengan nada yg tempik menempik ok).

Aku pun just diam , lari pi dekat kaunter . Aku bukan jenis nak melawan lah . just diam . Start pada kejadian tu aku mula diam je kat tempat kerja. Memang diam .
Waktu petang yang sama jugak . Kak Atin pulak tegur .

" Dila jaga fitting room tau , kena cekap lah serve customer dengan jaga fitting" .
aku boleh trima cara kak atin tegur tu , sbb dia mai dekat aku . Then cakap pelahan2 , mmg sure aku sorang ja dengar . Aku pun just ended up dengan "okaay "


Lepastu aku mula diam . K sebelum ni aku bnyak cakp jugak . Peramah tahap . Lepastu jadi macam malas nak cakap . Aku bila ada masalah mesti diam je . Nak cakap takut lagi bertambah masalah kan ? so better keep quiet . Hah senang =='


Actually bahagian Children dengan dengan Bahagian Baju Sekolah . Err -,- It supposed to be my big big problemas . Tau tak ? Aku mana tau sgt pasal hrga baju sekolah + size dia sekali . Orang tanya pun aku mmg jawab " Tunggu jap ek ". Hah , dah aku mmg tak tau .


Then , satu customer tu . Dia nampak aku terpacak dekat bahagian Children tu . Eeee, aku tak suka bab baju sekolah nih . Terpaksalah serve , si Kak Ida tu ntah menghilang ke mana ntah :> bencikk. Then , Kak Ida datang :/ aku pun cakap lah . " Nah , Kak Ida serve sat " . Dia kata balik " Laaaaaa , awatnya yang tak serve sendiri ??? " . Memang masa tu kepala aku dah angin dah ni . Mana tak kurang ajarnya . Aku serve bahagian budak saja kot . Baju sekolah aku tak jaga . Lepastu kenpa mai kerja , kalau taknak layan customer ? Memang damn lah . Dengan kebodohanku bab pakaian baju sekolah ni , aku pun serve lah . Truly damnnnnn ==' .

Dila : Kak Ida , size 17 primary school ade tak ?
Kak Ida : Diam ja .
Dila : Ade takk ?
Kak Ida : Ntahlah , pi lah cari .

Gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!
Aku dah lah tak jaga bahagian tu . Aku pi tnya Kak Kurin lah masa tu . Cuma dia je ade kat situ . Haish -,-


----------------------------------------------------------------------------------------------

Kak Pah : Dila rehat .
Dila : Okay ,



sampai dekat kaunter nak punch card keluar rehat , tetiba ada makcik India pulak . Haishyyaa , nak apa pulak ni . Aku dah la kena rehat. Lapar woooo.

Makcik : Aaaaa adik , kasut sekolah size dia ni (anaknya) berapa ??
Dila : (Nah dugaan besar) . Errr , err , err kejap ek . Aku pi lah kat kaunter tnya siapa yg serve kasut nih ?? Ish .

Kak Ida : Dila pi serve sat , takkan nak biar customer macam tu kot .


ERRGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHH , bengannggg , benganngg , bengganngg .
Kau diam lah perempuan . Suka masuk campur hal aku . Control aku . Aku bukannya kereta mainan . Stupidoo !!


Kak Pah pun mai , then dia cakap. Pi lah rehat . Biar kak Pah serve .
Ya Allah , sedihnyaa dapat kwn sekerja macam Kak Ida ni .


-----------------------------------------------------------------------------------------


Aku tengah sapu sampah . Mmg aku sapu smpah tekun gila ahh . Pandang lntai dan smpah sahaja . Dok sat aku dengar ada org jerit nama aku . " Dila ! Pi tengok makcik tu , nak beli sweater nuh , satgi lah sapu lain "
Elok aku pi kat makcik tu , makcik tu cakap " Hm , xpelah dik . Tak jadi pulak "
Subhanallah . Geram !

------------------------------------------------------------------------------------------


Aku rehat dengan Kak Kurin . Dalam bilik rehat , aku tnya lah kat Kak Kurin .

Dila : Kak Kurin , dalila sebenarnya tak suka kat seorang kakak kat sini .
Kak : Siapa ?
Dila : Budak bju hijau (fulltime )
Kak : Mu ada masalah dengan sapa ?
Dila : Esh , malu nak habaq .
Kak : Sapaa ?
Dila : Kak Ida tu haaa
Kak : Ouh haaa , dengan Kak Atin mu ada msalah ?
Dila : Kenapa pulak kak cakap macam tu ?
Kak : Sebab Atin kata , " Awat adik tu , takmau cakap dengan org "
Dila : Manada lah . Dalila just malas nak cakap dengan sesiapa.
Kak : Ouh , pasal kak Ida tu mu jangan peduli sgt , Dia mmg ada angin tak baik . Smua staff mana suka prangai dia tau . Just ignore je .
Dila : Ye ke kak ?? Hmm ,
Kak : Kena pi report kat Cik Pah ni .
Dila : ISh , janganlah . Dahla Kak Pah tu bestfriend dia .
Kak : Bestfriend ? Tau tak , haritu depa gaduh . Kak Pah jalan kaki sensorang ja balik asrama .
Dila : Ish , teruk betul .


--------------------------------------------------------------------------------------


Mungkin semua staff dah tau yang aku tak suka dengan Kak Ida . Oleh sebab itu , Aku telah dijadualkan rehat bersama Kak Ida . Ish . 3 hari dah wey . Sedih jugak ahh . Kak Su saja letak jadual macam tu .

Ada satu hari tu , aku makan nsi . Memang tak tengok pun muka Kak Ida . Aku makan , then baca surat khabar . Alah , rehat pun 30mins ja . Malas nak layan org lagutu . Dia pun busy dengan hp dia . Org ade pkwe eh , gatai ah time2 rehat ni .

--------------------------------------------------------------------------------------


Sejak dari itu , setiap rehatku dipenuhi dengan jalan2 di The Store tengok CD's korea . Jalan2 sensorang . Tadi , aku pergi kacau kawan aku kerja dekat Borong Dinh.




-------------------------------------------------------------------------------------



Dalam bilik rehat


Kak Su : Dila rehat ek ?
Dila : Haa ,
Kak Su : Mu rehat dengan kak Ida kan ?
Dila : Yaaaa ,
Kak Su : Then , dia kat mana ?
Dila : Beli nasi kot. Ntah -,-
Kak Su : Ade masalahkan dengan dia ??
Dila : Tahu mana ??
Kak Su : Kak Kurin , Kak Yan , Kak Atin gtau .
Dila : Yup , haaaa .
Kak Su : Awat ? Kenapa ?
Dila : ( I told her everything which make me upset)
Kak Su : Sbar lah . Kita nak kerja . Pikir kerja . Kak Ida pernah tak cakap dengan Kak Pah dan Kak Su bnyak hari tau . Dia boleh kerja sekali . Tapi tak cakap . Sapa pun tak suka dekat dia tu . Time kerja , KERJA . Lepas kerja . Lantak pi lah , hang nak cakap dengan aku ke tak . Kak Su dengan Kak Pah tak boleh nak bahagiakan 12 org staff sekaligus . Dengan cara susun jadual sekali ni mungkin mampu kot .


---------------------------------------------------------------------------------------------



seriously aku letih kerja dekat situ . Tido tak cukup . Makan tak cukup . Online tak puas . Ni disebabkan cuti je aku update blog . Esok merupakan cuti last aku tau . Org mungkin ramai beli baju skolah , so tak boleh cuti lah . Tapi aku tetap akan ambik MC . Aku bukan ada daya tahan yg kuat sgtt.

















December 2, 2012

Kerja


Aku cari kerja 3 hari berturut2 selepas sahaja hbis paper akaun . Bnyak sgt borang aku isi then hantar , naik sakit kpala aku ni haa . Selalunya aku pergy Kangar sbab nak outing dgn kawan2, shopping , karoke , bowling and etc . Tapi aku kali ni aku pi semata2 kerana KERJA .




Hari yg ke3 iaitu kemarin, alhamdulillah dapat jugak . FYI , aku ketja dekat situ hnya sementara lah yunk . CSA Partime means kontrak aku dengan depa hnya sebulan . Dari 2/12 sampai 10/1 . Kenapa diorang ambik sebulan ? Untuk baju2 sekolah . Org bnyak beli baju sekolah . Jadi , tak perlulah jelly ok ? LOVE ampa<3 Aku pi agak lewat jugak , kelam kabut dengan tak reti nak edit gambar . Galak sgt nak upload gmbar jugak . Saja bikin surprise , haha. Padahal org buat taktau je. Aku canggak dulu kat depan kedai tu , 5 min ada la . Diorang tak bukak pintu lagi ( yaka pintu ? *lantakkkklahh* ) Haish , dok sat , depa bukak , aku pun . Salam kak , saya pekerja baru sini . Depa pun , Hai adik baru !! *Selamat Datang* . Terus ke kaunter depan . Isi 4 borang , fuh penat . Kak Pah ( ketua ) , dia baik loh . Dengan sopan santun lah . Aku suka tgok dia , suka sgt . Mesti korang bayangkan yg kak pah ni gemok , pendek dan mulut bnyak kan . Padahal ironinya (terbalikkan) . Yeah , suka gila tgok dia . Setiap 2jam , dia mai kat aku . " Dalila , Okay ? Rasa lenguh kaki tak ? " Aku pun okay lah , walaupun ada jugak rasa lenguh tu . HAHAHAHHAHAHAHA Banyak sgt kakak kat situ . Semua knal aku . Aku ja tak knl sgt diorang . Ada pnggil dalila ,ada pnggil ila . Macam2 lah . Yang paling lawak . Diorang tnya aku budak sekolah agama ker ? Haa, elok sgt . Aku cakap lah Syed Alwi , then diorang tnya lagi . Ambik aliran ape ? Sains tulen , haaa plus Akaun . Depa pun , ohh nak jadi DOKTOR nii . *KEMASS* Kak Sha (maybe nama dia ) . Tanya lah aku tadi , adik ni habis kontrak bila? 10/1/13 lah kak . Dia pun , sama lah kitooo . 4 org kat stu hbis 10/1 . sambung lagi , adik takpelah bakal DOKTOR , ada kerja jugak nnt . Nohaii . Doktor apa lagu ni kak ? Belajar paling malas . Tahu tak , kenapa kena sebut * SEWAMAT WATANGGGGG tu ?* Sbb ada markah lah dear . Kalau kita sebut tu , kita boleh dapat BONUS =.= . Bonus rm150 . Sebut pi lah aku pun . Mula2 aku sebut tu mmg macam @#$%^&*((*&^%$#$%^&* ja , lepastu okay lah . Lagi semangat adoo , demi duit masuk lah . Then , kena pakai LIPSTICK . Itu wajibulminalghunnah . Nahai . Tak pernah2 aku pakai lipstick . Kena pakai jugak . Bangang sungguh . Kena mengomel yg mak aku lah ni. Aduhh . Kasut aku , bukan kasut aku pun sbnrnya . Kasut adik aku . Dahla ketat , dengan aku pulak , kuku kaki panjang berjela . Memang sakit je kaki gua ni . Aduh , kena beli kasut baru jugak lah nnti . SOLAT ? saya boleh keluar bila2 masa sahaja untuk solat . Tapi tak boleh kuar ramai2 . Hehe . Saya akan solat tanpa tinggal . Sebab solat tu WAJIB , walaupun kita kerja kan ? " Dia ada pesan , kalau kerja sekalipun . Jangan tinggal solat " Thanks dia . Pdahal sapa dia ni? Okay , rahsia . Tapi dia bukan Bf aku . K , Apa itu "BODY CHECK " " SELUAR SKINNY " "PAGODA" " SERVER NO" Aku pun baru tau . Siapa ni MISTERY SHOPPER ? diorang ni yg akan nilai kerja kitaorang . ACT cemni lah , diorang mai kat tenpat kerja kita . Lepastu mai beli baju , padahal depa tgah menilai kerja kita . Woahhh , takutt . kalau nampak smpah kena kutip/ sapu =.= kalau lantai kotor kena mop . Masing2 kena jaga compartments dia lah . Sapa leka , dia kena denda oooo . Berdiri FULL TIME *rule gile* Kbye



December 1, 2012

Birthday Adik



Birthday adik aku yg ke 12. hah , dah boleh buat IC ni . hewhew .
Aku ada buat kan kek kat dia .


Sebelum tu pegy Cmart , beli barang dekat atas cmart tu , beli punya beli (include hadiah) tak sedar pun bila ditambah2 tu bapa ringgit . Lepastu takpe lah . Pi bayar tengok , rupanya RM75.60 . Wah , gamat ni . Mahal gila .
Haha , naseb baik adik aku (izzati) ada bawak bnyak duet . heee , untunglah .
Lega sikit aku ni .


Balik rumah , tengok2 bintang2 yg kek tu takdak . Rush pulak pi Simpang 4 beli benda tu . Dah balik rumah , solat Maghrib dulu . lepastu mulalah mengomel kek tu .





Hah , ini yg aku buat . Walaupun herot2 , aku buat sedap tau . Sebab aku bawak 2 potong dekat Haiza dengan Fiza . Haiza cakap sedap ==' (bangga) . Fiza tak makan lgi , dia simpan dalam peti ais . Hewhew .


HAPPY BIRTHDAY :)

AWESOME FOLLOWERS