August 3, 2013

Cara Hilang Demam Dengan Cepat


Hari Ahad masa kat rumah mmg dah rasa demam. Ingtkan demam yg biasa2 jelah. Dah lah seminggu tu aku ulser. Bila balik asrama , aku rasa pening. Pastu tido kejap. Bila dah bbuka puasa lg lah rasa tak larat.

Isnin , Selasa tu aku gagah jugak pergi kls. Dengan batuk-batuk smua tu. Mmg tak tahan lah. Bersabar jela.

Then, hr rbu pagi tu , aku gi la amik ubat kat klinik Arau tu. Weheeee , aku x pernah pergi pun klinik tu. First time ! HAHA.
Aku still x bbuka lgi. Petang pun aku pergi kls lagi. Semangat apa tah, yg rajin sgt ni?

Sebenarnya takut tertinggal kls, nota dan takut tak faham. Nnt kalau org lain faham, aku tercunggap-cunggap , x best lah kan? Ye dok? So , kena rajin jugak lah.

Hr Khamis tu, mmg aku panas gila aaaa. Tak tahan nyaaaa. Dah mula nak teriyak dlm kls. Cuma sabar ja. Tak larat nak berjalan. Jauh kot. Tapi okay lagi. Bersabar2.

Balik bilik, aku terus makan ubat . Means ? Aku tak puasa lah hrtu. Mmg aku tak tahan sgt. Panasss betul badan aku. Dahlah pagi2 aku tak sahur. Batuk pun smkin teruk.

Lps kls pkul 5 tu, aku mls nak mndi lgi. Aku dok je atas kerusi. Tgok kerja nk kena buat. Pstu roomate aku ckp dia nkgi blok A1. Aku pun ckp, nak ikot. Then terus bg idea untuk jogging. Dia kata, x payah lah. Sbb dila x sihat lgi, apa smua lah. Aku tetap nak pi jugak. Siap2 lah aku dgn dia, aku haremm x mandi pun. Okay lah kan, jogging dulu, baru mandi. HAHAH

Qistina tu ada quiz PP, smbil jogging dia dok menghafal PP. Aku dengar jelah. Apa pun taktau. Aaaaa, kalau cakap pasal akaun tahu lah jugak. Hewwww.

So kesimpulannya, jogging merupakan satu senaman yg tbaik untuk melegakan demam dengan cepat. Aku minum gak 100plus tu. Makan jugak ubat.

Kalau demam , terus cergaskan diri anda. Jangan layan sangat demam tu (bak kata roomate), sbb kalau dilayan , semakin mengada-ngadalah demam tu. Kita kena bnyak bergerak bila demam. Memang lah pening sikit. Try jelah. Kalau dah tak boleh tahan sgt tu jgn cuba. Kang pengsan pulak.

Dedicates to my roomate : Yang bnyak tlg aku msa demam.Yang bnyak bagi nsihat. Yang sgt CARE ! Lovehhh










May 27, 2013

Your BMI


Hai. Your BMI ? Heh, tak perlu nak susah susah kira. Just google, taip BMI. Kikikiki~
My BMI ?

Okay, Alhamdulillah NORMAL .

For those yang Obesity. Here some suggestion for you :-

1.Embrace healthy eating by serving a variety of nutrient-rich foods, including fruits, vegetables and whole grains and small amounts of energy-dense foods like olive oil, nuts and dried fruits.

2.Limit high-calorie items such as sugary drinks, fast foods and packaged snacks.

3.Establish regular family mealtimes.

4.Encourage daily physical activity.


Just practising the four tips that given below. Insyallah, you can get ideal weight.


BMI Categories:
Underweight = <18.5 Normal weight = 18.5–24.9 Overweight = 25–29.9 Obesity = BMI of 30 or greater ........... So ? Me ? 21.7. Memang aku ni gemok, makan puns bnyak. Tah lah knpa, berat badan still ideal. Oh,my height ! Kikikiki. Nak tau satu benda ? Orang cakap, orang yang tinggi macam 'aku' ni susah nak dapat pakwe.k.mmg susah. hahaha

Tengok muka,tangan mmg nampak gemuk. Dah memang gemuks. Kikiki.

So, do calculate your BMI. Beware of your health. Watch your mouth. Not to eat many calories. Less them.
You change, You get. Byee.

















March 11, 2013

Korea


Dulu ni mana layan pun Korea ni semua . Masa Form 2 , baru je kenal Rain. Itupun sebab dia berlakon dalam cerita FullHouse. Yela . Time tu kan FullHouse tengah gempak lagi . Dahtu , masa Form3 . Lepas buka acc fb, mulalah minat Korea . Tu pun after PMR. Boring sgt , taktau nak buat apa. Just tgok Korea. Ni pun kawan jugak bnyak bagi pengaruh nih. Hantar link ni lah, tu lah . Macam-macam lah. First dia antar link lagu Beast-Beautiful (2010) . Aku tengok sumpah tergelak. Rambut kuning semua. Mana lah tau tgok pun.

Then , mulalah minat sikit2 Kumpulan Beast tu . Dahtu , dok dengar lagu dia berulang kali. Mulalah minat terus. Love terus dekat Beast . Sampai boleh hafal nama member diorang, siap boleh hafal lagi position apa diorang dalam group tu . Doo Jun(Leader), Yo Seob(Main Vocal), Jun Hyung ( Rapper), Gikwang ( Main Dancer) , Hyun Seung ( Dancer) dan Dong Woon ( Vocalist). Ahh ! See ? Tanpa bantuan En Google pun dah boleh hafal. Tengok ja lagu Bad Girl . Mulalah jatuh hati kat Main Dancer dia . Eh , muka dia mmg sgt comel lah. Lagu Beast yang aku adore pun Lagu Bad Girl, Mystery, Shock , Beautiful , Very Important You , Lights Go On Again , Fiction, Midnight , Beautiful Night , I like You The Beast and Breath. Sekarang ni tak rajin sgt lah follow diorang. Dulu rajin. Time Form4&5 tu yang paling rancak tu . Kalau sembang dengan kawan2 ja , mesti bukak cerita pasal Beast.


Nah , siap kejit mata lagi . #ni lagu Bad Girl :)


Disebabkan terlalu menyukai Beast. Dan masa tu hnya kenal Beast sahaja. Aku mulalah beli Majalah E-pop , K-pop lah. Yelah, tgok muka depan majalah tu comel sgt. Lagipun kawan tolong belikan. Maklumlah , girls mana tak minat Korea dalam kelas tu . Boleh kira dengan jari ja weh . Seriously , cam apa je =='. Pastu , mulalah gossip pasal Korea.

Sebelum aku minat Beast ni. Kawan aku selalu lah jugak cakap pasal SuJu. Eh , apadia ni ? Hmmm , Super Junior lah. Masa tu kan, famous dengan lagu Sorry Sorry. Aku pun terasa sorry kat diri aku jugak. Menjerbakkan diri dalam Korea. Terus jah layan. Aaaa. Kumpulan ni ada 13 orang. Tapi tah macam mana. Kekadang berpecah. kekadang naik semak jugak aku tgok depa ni. Mau tak nyaaa, sekali menari 13 org. Paling bnyak aku pnh tgok pun Kumpulan SNSD (9 org).Okay lagi tu. Ni banyak mak aiiii-,- Aku cuma ingat , DongHae(sbb aku suka) , Ryeowook, Heechul, Shindong, YeSung, EunHyuk,Siwon. Ni ja kot. Sorry lah . Lepas SPM ni. Semua benda aku tak ingat.

.
K. Ni topik sebenar yang aku nak cerita kat semua orang ni. Topik sekarang. Sekarang aku adore sgt Kumpulan Bigbang. Dulu, bukan main eh dalila nii. Kata kumpulan tu semua tua-tua. Nahaii , amik. Sekarang baru aku tau. Sebenarnya mereka sgt comel. Disamping suara mereka yang merdu dan berkebolehan untuk dance. Ni pengaruh besar adik-adik aku . Suka sgt buka Video Bigbang. Aku tengok pun tak hingin mula2 tu . Dah kerap sgt duk buka. Lelama, jadi jatuh cinta terus. Haaaa. Ditambah pula, aku buka blog honeykoyuki. Si Doktor Blogger Fatin Liyana yang totally minat Bigbang. Eh , dia lagi die hard fan. Siap sampai ke YG Building lagi tunggu kumpulan Bigbang keluar. Ahh , untung banyak lah. Dia suka lagu BLUE dan minat T.O.P. Eh , tak comel pun Top tu. Hmmm, boleh boleh lah. HAHAHA.



Cakap pasal Kumpulan Bigbang dulu. G-Dragon(Leader), T.O.P , SeungRi, DaeSung and Taeyang. Diorang ada five member je. Tapi performance sgt okay. Mmg terbaik lah. Aku suka dengar lagu Fantastic Baby mulanya. Tapi sumpah aku tak suka tengok video dia. Tah apa apa jaaa. Nampak macam BAD BOY sgt. Ceh, annoying. HAHA. Then, suka dengar Lagu BLUE. Suka dekat part I'M SINGGING MY BLUE, OH OH. Haaaaa, best. English Version dia pun best. Siap boleh hafal. *Amboi laju ja kan gayanya menghafal Lagu Korea, kalau baca buku tobat susah* . As human, semua org suka benda yg menghiburkan. Tahu pun ? Tapi still buat jugak. Hmm, kelua topikkkkk!
Next ! Next ! IDK, since I heard Haru-Haru , seem its left some effets on me. But why ? Aaa , lagu dia bnyak berkisar pasal CINTA. Mau ke aku tak suka. Tapi lagu ni , two men berebut orang yang nyawa-nyawa ikan. Ceh , takde maknanya jugak. Park Min Young( Kim Na Na )(City Hunter) tu kan pretty muchh -,- Lagu Korea susah nak feel. Lagu Melayu senang je kita keluarkan air mata.


Tadaaaaaa, Kwon Ji-yong or nama dia on-stage G-Dragon. Yaaaaaaa. Banyak gila lagu dia. Crayon, HeartBreaker, One of A Kind, That XX, Breath (ni je yg minat). Hahh, serius comel. Comel tahap. Rambut pun style je. Kadang2 kuning,hitam,biru, merah,oren,hijau . Mcam pelangi gituk. Adoyaii. Ter-tenggok pulak tadi video dia suka gelak. Terus teringat senyumannya yg manis itu. Actually, dia pandai bawak lagu. Rajin pulak. Tak letih ke ??? Suka pulak aku tonton Runnning Man. Yang ada Bigbang jelah. Yang lain kurennnggg=='





Taraaa, buka ni. Ada surprise.


Disamping ni semua. Aku ada minat Kumpulan T-Ara, B1A4, TeenTop, ZeA, Ft Island, Cn Blue, 4 Minutes, SNSD, 2NE1, MBLAQ, KARA, hahhhh. Tu ja kot. Lupa dah. Tapi mostly minat T-Ara dengan MBLAQ lah. Sejak Form5 lagi. Sekarang baru berjinak-jinak nak kenal kumpulan B1A4.cuz depa comel. Heee . Lagu pun best ! K. Sampai sini saja lah. Kamsamhamnida for reading dis ! Hwaitinggg !

















January 18, 2013

Susahnya mencari


Recently , aku jadi orang lembap sgt . Sbb apa ? sebab duduk rumah terperap je . Jadi fed up ah wey . Haaaa , cemtu lah . Bukan apa , sejak berhenti daripada kerja dekat kedai Hari-Hari ni susah pulak waa nak dapat kerja .

Sakit hati punya bukan main. Aku ni satu . Lil bit choosy sgt . Krja tu belambak-lamak. Bukan apa , aku nak cari kerja yg agak tak tough sgt . Lpstu , balik awal . Ade shift cenggitu haaaa baru okayy (Y).

Aku taknak susahkan diri aku sendiri . Gaji tu , aku serius tak pnah pkir pun bapa RM . Serius weh . Aku just nak isi masa lapang ja . Aku x suka duk umah ni tahu . Boring . Apa yg aku buat bila duk umah ?? Twitter , Whatsapp, Fb , lepastu buka Maaduu.com . Haaa , berkemungkinan besar aku nak dapat madu ni , selalu sgt duk buka maaduu.com .

Masalah nya . Aku nak cari kerja yg berciri2 macam ni haaa :

1) Dekat dengan rumah
Kalau jauh , buat penat aku ja buh minyak moto (padahal xpnh bubuh pun). Jauh sgt watpa , aku just nak isi masa lapang aku ja . Lagi pun , kalau dekat kan senang .
Takpayah teruk sgt berjemur tengah panas smbil bwk moto tu . Dapat elakkan diri daripada kemalangan . Ehh , ayat BM SPM :)

2) ada SHIF
Aku nak kerja yg agak tidak tough sgt , nak yg ada shif . Sebabnya , aku ni tidak mempunyai daya kekuatan fizikal yg tinggi . Letih tahu . Mana taknya , dulu aku kerja 12jam . rehat sejam jaa . Sakit kaki oii . Ni pun dalam usaha memulihkan kaki yg merekah2 ni . Nak kluar pun pandai pakai socks dah . Dulu nii , kemain ==

3) Nak kerja yg mudah
Eh , ade ka kerja yg mudah ? NAMA pun kerja kan ? msti lah susah . Apa lah aku ni . Bukan , I meant . Keja yg agak mudah . Dulu ni , aku kena berdiri sepanjang masa . Kekadang nak duduk bertinggung tu pun rasa bersalah . Nnt bos marah , mampus aku . Hah . Nak kerja yg boleh duduk . Yg boleh guna hp cenggitu haaaa .

Sudah lah dengan sebab tu . Cukup kot 3 sebab kan ?? Sudah memadai , dan merangkumi semua isi hati saya selama ini . Wahh -,,-

Kerja yg aku dah dapat

1) kedai apa ntah , (bju kot)
2) Promoter TM
3) Kedai bunga
4) Kedai Kosmetik ( yg ni I suka, suke sangat)


Kedai No 1 :
Aku dipaksa bekerja pada hari aku mintak kerja , Noway lah . Aku ada temujanji dengan kakak tu . Lpastu dia suruh kerja . Aku cakap nak keluar jap . Lepastu , tau tak apa aku buat ??? Aku keluar, tak masuk2 . Hahahahahah==' Aku cerita kat adik aku . Diorang suma gelak terbahak-bahak, smpai kata " ADA JUGAK MANUSIA JAHAT MACAM HG NI "

Kerja 2 :
Aku taktau krja mcm mana ni . Kawan baik aku yg tolong kan . Dia cakap okay ja kalau nak kerja pun . Aku ni jenis pemalas tau . Tapi , Satu hari tu , aku mmg nekad dah nakpi kerja . Tetiba sakit perut punya pasal . Jem terus . Sakit hati tau . Memang sakit hati . Sebab aku dah bersiap dah nakpi .

Kedai Bunga :
Taknak aahh jauh , lepastu 12jam . Tak berbaloi lah .

Kedai n04 .
Dah dapat , dah interview . Tapi , tak call pulak . cehhh =='



K lah , dulu masalah nak ambik spm . Sekarang dah masalah dengan KERJA . K bai








































January 2, 2013

Gaji


Today 2/1/13 was tarikh keramat :) u know y ? cause I dapat gaji .
Horeyyyyyyyyyy . First gaji . Sebelum ni mana pernah kerja . Kerja maka adalah .

Soal kerja , memang selalu kena marah . Siap pernah kena maki dengan customer lagi tu .
Kisahnya macam ni ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................tidur ( 1.12 a.m )

Mcam ni ha . Kak Nana suruh aku kait baju yg ada kat atas tu . Then , dia bg lah stick . Aku pun tercunggup2 lah . Nak kait baju yg mana ntah ? Aku tnya lah kat customer Lpastu cusomer tu cakap , "yg silver tu , yg silver" . Aku pun . " Hah ? Yg mane ? " .

Dia terus maki aku bebbbbbbb

" Aih , bagi pelanggan amek sendri lah senang .(sambil tarik kerusi yang berdekatan) . Susah jugak mau takmau dengar cakap pelanggan . Ambik baju sendri ni baru ada akal . "

Cewah kau ejangggg , kemaih kau .


Ada satu story lagiiiiiiiiiiii,


Lantai kotor sbb ada sorang budak ni TERpijak tahi kucing (mybe) , kotor depatment aku ni . Aku mop lah . Mmg aku mop bnyak2 . Xmau bg bau busuk . kayy then . Lantai tak kering . Makcik tu mai pijak dengan anak2 dia . okay (skit hati sbb kena mop balik ) , then .. anak dia bg jatuh straw . Mak dia kata " Jangan dk kutip dah , KOTOR " . Then , dia terus sepak straw tu sampai berada dia depan kakiku . Aku dengan muka selambe , angkat jelah . EEEEE , padahal . Aku ter MENANGISS .
















Cinta


Kenapa lah sekarang aku susah sgt nak bercinta ni . Kalau dulu tu , bukan main . Cepat ja ada pkwe. Tapi syukur alhamdulillah lah ;) Org yang tak berpunya ni dilindungi daripada perkara2 maksiat . Alhamdulillah :)

"AKU MENCINTAIMU KERANA AGAMA YANG BERADA DI DALAM DIRIMU , JIKA HILANG AGAMA ITU , MAKA HILANGLAH CINTAKU PADAMU "

Bukan taknak bercinta ni , cuma masa je takcukup . Yelah , aku busy sgt dengan kerja . Mana dan tengok apa pun . Diri sndri pun tak terjaga . Rambut pun dah lama tak buh syampoo . HAHA , (Pengakuan) . Yelah , tersgt busy. Dengan budak2 nak msuk seklah . sibuk lah .

Taknak menyakiti hati sesiapa . So that why , rasa macam tak patut ja bercinta . Aku balik lewat , dalam pukul 11 . Time bila nak ngadap hp . Sedangkan kerja kat rumah ni pun bnyak lagi haa nak kena buat .


Perasaan sepi tu mmg ada . Cuma buat rilek ja . Mungkin sekarang bukan masa yang tepat kot . Aku belajar daripada pengalaman lepas . Disebabkan aku angau bercinta , trial spm aku teruk lah . So , lepas ni . If aku dapat Matrikulasi pun , aku taknak couple . Dalam minda ni , dok target nak belajar kat luar negara pulak . Eh aneh . Sebelum spm tak pula aku fikir . Lepas spm baru ada planning yg besar mcm ni .


Di mana pun kita berada , ingat ALLAH SWT yang Maha Berkuasa .
Tiada istilah couple okay ;) . Sama-samalah kita menikmati kenikmatan bercinta selepas kahwin .


Bila difikirkan tentang dosa , mmg takut takut . Kita a=bnyak melakukan dosa . Adakah kita mampu bilang dosa kita dalam sehari? belambak weh belambak . Sehari pun banyak dah dosa yang kita buat . Subhanallah .
















AWESOME FOLLOWERS